Friday, March 30, 2012

PROGRAMMES OFFERED FIELDS OF STUDY (Master/Ph.D. by Research)


COMPUTER AND MATHEMATICAL SCIENCES (*)
Computer Science

  • Artificial Intelligence

  • Computer Systems

  • Databases

  • High Performance Systems

  • Image Processing

  • Information Retrieval

  • Information Systems

  • Multimedia

  • Software Engineering

  • Mathematical Sciences
  • Algebra

  • Analysis

  • Decision Sciences

  • Differential Equations

  • Financial Mathematics

  • Fuzzy Mathematics

  • History and Philosophical Mathematics

  • Mathematical Modeling

  • Numerical Analysis

  • Operations Research

  • Optimization

  • Statistics

  • Thursday, March 8, 2012

    =)



    APA YANG KITA FIKIR KETIKA MENGAMBIL AIR SEMBAHYANG?
    DARI KITA BERDIAM KOSONG, NIATLAH DENGAN YANG BAIK BAIK...

    1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, 
    "Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".

    2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan,
    "Ya Allah, putihkanlah >mukaku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini".

    3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan,
    "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini".

    4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan,
    "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".

    5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,
    "Ya Allah, lindunglah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".

    6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,
    "Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".

    7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan.
    "Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".

    8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,
    "Ya Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat".

    Monday, February 20, 2012

    nice!!

    It's crazy how you can go months or years without talking to someone but they still cross your mind every day.

    sesaje..FAKTA LELAKI!!

    FAKTA SEBENAR LELAKI 

    • 99.9% lelaki amat pandai masak kari…..tapi megi kari saja la. 

    • Lelaki kadang2 memang suka memasak….tapi amat malas nak basuh periuk belanga serta pinggan mangkuk… 

    • Apabila lelaki memasak umpama sedang bertukang umah… bukan main bising lagi. 

    • Adalah kebiasaan lelaki memasak tanpa memakai baju…pastu,sambil isap rokok plak… 

    • Menu utama masakan lelaki adalah telur goreng, sardin, telur goreng dan juga sardin. Tak ketinggalan jugak kicap masin…

     • Jika seorang lelaki yg rajin memasak, anda akan dapati gas masakan akan cepat habis, kerana lelaki memasak selalunya guna api yg kuat…cepat sikit masak. 

    • Keadaan dapur rumah orang lelaki yang bersepah sepah adalah satu pemandangan biasa yang mempunyai nilai artistiknya yang tersendiri… 

    • Dan lelaki tidak akan merungut sekiranya masakan itu dimasak oleh seorang lelaki..tetapi peng’komplen’ nombor satu jika makanan itu di masak oleh wanita.. 

    Antara sebab sebab lelaki memasak: 

    • Malas nak pegi kedai 
    • Hampir hampir pokai 
    • Nak menghabiskan stock makanan yang dah nak expired 
    • Mental theraphy 
    • Konon konon nak practice…nanti buleh amik hati pasangan 
    • Buang tebiat… 

    Walaupun begitu, chef chef terkemuka dunia masih terdiri daripada kaum lelaki..=)

    Thursday, January 26, 2012

    Alhamdulillah selesai babak sem nie...=)

    syukur alhamdulillah...habis jugak sem 5 nie ye..macam2 jadi sem nie..dari awl sem lagi sume haru..

    awal sem nie kaki aku terseliuh..kena dekat fst beb!nasib baik orang x ramai dan yg paling penting xde orang gelak~~ huhu..nasib baik gak dak ecah ada dengan aku time tu..dy tolong g beli ubat sapu sume..sayang ko sampai bile2 la ecah..pasal kaki aku yang terseluih nie jugak la 2x aku g berurut kaki n 2 3 kali kaki diurut aboh..tp sampai hari nie sengal terseliuh tue masih ada..huw3

    sem nie jugak si adilin kena masuk hospital..time angkat barang lutut dia  terrrrr'crack' n then terus dia rasa sakit..x boleh nak jalan...haru giler pas maghrib trus kejar2 g hospital tgk si adilin..

    n sem nie jugak aku terlibat dengan accident..3 buah kereta plak tuh..sampai jam jalan tuh..pas accident bese la badan sakit2 skit n lebam2..huhu..tp bile pikir2 balik,syukur alhamdulillah kami x kena teruk2 sampai masuk hospital ke hape.. ngeri oi!! n sampai skunx fobia tuh masih ada..bukan trauma tp fobia aje..huhu

    sem nie jugak dapat g jalan2 ngan tasya,ecah,yana n sha time cuti deepavali ari tuh..even g mesra mall je tp sbb dyorang best,memang happening lah~~ kami photoshoot dekat kuala abang..oh ye, jumpe zizan ngan ju evans..aku dengan yana selisih bahu je dengan si zizan tp besa la dah kami giler korea an kami bt dunno je la kat si zizan tuh..kekeke..dyorang shooting cte mael lambung~~tggu je la cte dy kuar pasni..=)











    lagi untuk sem nie alhamdulillah dpat bt makan2 kat umah..panggil bdk2 math komp sume n bdk2 yang rapat dgn aku...nasib baik nasi cukup..lau x memang malu la oi..t ada rezki bole ajak lagi budak2 tu makan2..=)

    sem nie warm up mr.fyp je kate dr..tapi x tido malam bt mr.fyp tuh normal seyh..cant imagine my hectic life as final year student for da nex sem..T__T.sem nie aku dah selamat present proposal mr.fyp dengan jayanya..alhamdulillah panel tanye2 je lansung x kena hentam..syukur yg amat..aku sangat2 la nebes time b4 present tuh sbb aku x dan nak prepare sangat malam tuh..bayangkan pagi hari presentation tuh slide aku x siap lg sebab nk bt yang terrrrrrrrrrrbaek punye pasal la katekn..pg tu aku bangun tido je ak rase semacam je hidung nie.. then bila sentuh terus nose bleeding..banyak pulak tuh..aku paling menyampah kalau nose bleeding time2 mcm nie..mase tuh dalam kepala aku 'oke dis is bad.i'm dead'. tapi sebenarnye aku dah boleh agak dah nie akan berlaku sebab dah dekat 2 minggu my life is upside down!! mane tak nye, tido malam pun x mane body nak tahan!!

    ini cte budak2 yang present dalam kes "battle of lecturer"..dyorang kena  sesi Q&A sampai setengah jam sorang taw!! ada lagi yang paling kesian proposal dia kena campak dek lecturer!!pastu lecturer cakap semua salah!! buat balik dr awal???????!!!!!!!!!!!  sies kesian giler kat budak nih~~ even dr supervisor aku ckap lecturer tuh x patut buat student cm tuh taw!! lau salah tegur jangan marah2..


    '~KAMI BUDAK BARU BELAJAR KALAU SALAH TOLONG TUNJUKKAN~'


    so dis is how dis sem goes on..hectic life as final year student ends smoothly...alhamdulillah...okeh the end..^__^




    Wednesday, January 25, 2012

    MR.FYP!!

    okeh cuti sem x sampai seminggu pun lagi dr dah panggil balik UMT...ngeeee bestnye rase u ~ nie sume sbb mr.fyp..dush3..debik u ckup2 smpai lunyai..okeh nie je pe yg aku nk tulis.<aku marah ke ni??eh mane ada..senyum lebar dpan lappy nie~~  =)>

    Sunday, January 22, 2012

    SAYe BANGGA JADIK ANK GANU !!

    ♥ ♥ ♥ ::Loghat Terengganu + Orang Putih::



    1. Dog Rock - tak berdaya
    2. Go Stern - mengundur
    3. La' Bond - berbohong ...
    4. Senyap Two Path - senyap sunyi
    5. Tawor Hell Bear - teramat tawar
    6. Score Then - skodeng/mengintai
    7. Bay Watch - kenduri
    8. Stamp Bond - banyak
    9. Car Bat - panjat
    10. Masin Peacock - terlalu masin
    11. There Nil - manja
    12. Go Head - kayuh
    13. Go Red - pengasah pensil
    14. Dog Ju Went - tidak bertegur sapa
    15. Suka Sir Lock - ketawa terbahak-bahak
    16. Sir Lock - kunci
    17. The Pair - hidung berair
    18. Pair Went - terkeluar dari laluan
    19. Key Dick - pendek atau kecil
    20. Jer Back - muka sedih
    21. Sho York - terkupas
    22. Don't Now Por - becak
    23. Dare Back - montel
    24. The Rent - tidak jelas
    25. Ju Went - baik
    26. Bear Cher - bernanah
    27. Kayu Roll - pembaris
    28. Kambing The Road - kambing jantan berjanggut panjang
    29. Lamb Back - tilam
    30. To Back - keluar

    Wednesday, January 11, 2012

    Lagu HambaMu – Mawi ft. Akhil Hayy

    Ke arah satu perjalanan
    Dalam sebuah kehidupan
    Demi untuk mengecapi
    Hasrat murni di dalam hati

    Usaha dengan doa
    Masanya akan tiba
    Dengan restu Illahi
    Kelak pasti akan ditemui
    Suluhkan cahaya di hati terang (Allah)
    Tunjukkan jalan seandainya hilang (Allah)
    Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
    Tegakkan semangat bila runtuh
    Setibanya di sisiMu ku berserah
    Terimalahku hambaMu Allah
    HambaMu Allah
    Sekiranya takdir menguji
    Cekalkanlah hasrat di hati
    Semoga kesusahan bisa
    Mengajar erti terus asa
    Usaha dengan doa
    Masanya akan tiba
    Dengan restu Illahi
    Kelak pasti akan ditemui
    Suluhkan cahaya di hati terang (Allah)
    Tunjukkan jalan seandainya hilang (Allah)
    Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
    Tegakkan semangat bila runtuh
    Setibanya di sisiMu ku berserah
    Terimalahku hambaMu Allah
    Dengan restu Illahi
    Kelak pasti akan ditemui
    Suluhkan cahaya di hati terang (Allah)
    Tunjukkan jalan seandainya hilang (Allah)
    Tegakkan perjalanan yang bakal ditempuh
    Tegakkan semangat bila runtuh
    Setibanya di sisiMu ku berserah
    Terimalahku hambaMu Allah
    HambaMu Allah
    HambaMu Allah

    Tuesday, January 10, 2012

    math+bio=undefined!!

    xnak bebel byk jz drop by to write this equation.
                        
    math+bio=undefined

    Thursday, January 5, 2012

    MOGA SEGALANYA DIPERMUDAHKAN..



    Dear mr.stochastic, mr.graph theory, mr.optimization and mr.fyp:

    Hope you guys can get along together..

    Sincerely, mr.Brain.





    Sunday, January 1, 2012